top of page

Sağlıklı beslenme nedir?

Sağlıklı beslenme denildiğinde genellikle diyet yapılması gerektiği veya sadece diyet yaparken sağlıklı beslenildiği düşünülmektedir. Aslında bu hayatımızın bir parçası. Vücudumuza ne kadar iyi bakarsak o da bize ilerleyen yaşlarınızda o kadar iyi bakacaktır. Önemli olan nokta aslında beslenme alışkanlıklarımızdır. Biraz kilo aldığımızı farkedince hemen diyet yapmaya başlarız, istediğimiz kiloya gelince bırakırız ama bir süre sonra tekrardan o kiloları geri almaya başlarız. Alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz için verdiğimiz kilo uzun süreli olmayabiliyor. Bir diyet tipine bağlı kalmak yerine beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeye odaklanırsanız daha sürdürebilir bir beslenme tarzına sahip olabilirsiniz.

Sağlıklı beslenmeye başlamanız hayatınızdaki sağlıksız tüm besinleri çıkarmanız gerektiği anlamına gelmez. Mesela beyaz ekmek yerine tam buğdaylı ekmek tercih ederek küçük başlangıçlar yapabilirsiniz. Yediğiniz besinlerin içerikleri hakkında bilgi edinerek sadece kalorinin değil besin içeriğininde önemli olduğunu bilmelisiniz. Değiştirmeniz gereken bazı öneriler;

  • 'Diyet' kelimesini hayatınızdan çıkarın, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin.

  • Başlangıç için her gün spora gitmek zorunda değilsiniz, yürüyüşlere çıkarak başlayabilirsiniz.

  • Sağlıklı beslenme alışkanlığınızı ve yaşam tarzınızı başkası için değil kendiniz için yapın ve değiştirin.





Önemli olan noktalardan biri ise bu yolculuktan keyif almanız. Canınız çektiği zaman çikolata, tatlı veya cips yiyebilirsiniz ama bunun porsiyon kontrolünü yapmaya dikkat edin. Keyif almadan bu değişikleri yapmaya çalışırsanız bu durum sizin için sürdürülebilir olmamaya başlar ve eski alışkanlıklarınıza geri dönerseniz. Sevmediğiniz veya tadını beğenmediğiniz besinleri sadece sağlıklı diye yemek zorunda değilsiniz. Sevebileceğiniz tarzda pişirmeye veya çeşitlendirmeye çalışabilirsiniz. Beslenmenizi düzene sokabilecek bazı öneriler;

  • 'Meal Prep' haftalık yemek menünüzü oluşturup bir haftalık yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

  • Bazı yiyecekleri (nohut, fasulye, tavuk, et vb) pişirip daha sonra derin dondurucuda bekletebilirsiniz.

  • Dışarıdan yemek yemeniz gerektiğinde içeriği daha temiz yemekleri tercih edin veya taze ürün kullandığını bildiğiniz kafeleri tercih etmeye çalışın.

Yukarıdaki küçük değişiklileri kendinize uygun şekilde uygulamaya çalışın. Sağlıklı beslenmek için çok düşük kalorili beslenmeniz veya diyet yapmanıza gerek yok.

18 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör
bottom of page